Medvedev amenință Germania, ca replică la incursiunea armatei ucrainene în Rusia: „Vom face totul pentru a aduce cele mai noi tancuri rusești pe Platz der Republik”

de: Andrei Simion
11 08. 2024
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, alături de actualul președinte Vladimir Putin.

Tensiunile dintre Rusia și Germania au escaladat dramatic după ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare dură la adresa Berlinului. Medvedev, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a aduce tancurile sale cele mai noi pe Platz der Republik, în inima capitalei germane. Declarația a venit ca răspuns la un articol publicat de tabloidul german Bild, pe care Medvedev l-a acuzat de „revizionism” și provocare, scrie Newsweek.

Contextul tensiunilor dintre Rusia și Germania

Amenințările lui Medvedev vin într-un context global extrem de tensionat, la mai bine de doi ani și jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina. Conflictul a adus Europa în fața celei mai mari crize militare și de refugiați de la Al Doilea Război Mondial încoace, escaladând pericolul unui război de proporții mai mari. În tot acest timp, Medvedev a fost o voce vocală în sprijinul acțiunilor lui Putin, făcând frecvent declarații incendiare care includ amenințări de ocupație totală a Ucrainei sau chiar de confruntare nucleară cu susținătorii occidentali ai Kievului.

Germania, ca și alte state membre NATO, a condamnat invazia Rusiei și a oferit sprijin Ucrainei, inclusiv tancuri Leopard, pentru a-și apăra teritoriul. De asemenea, alte națiuni aliate au promis sprijin militar suplimentar sub formă de avioane de luptă F-16 de fabricație americană. Acest sprijin occidental a atras furia Moscovei, care vede în aceste acțiuni o provocare directă la adresa securității sale naționale.

Motivul amenințării lui Medvedev

Într-o postare pe X (fostul Twitter), Medvedev a afirmat că tabloidul german Bild a publicat un articol în care se lăuda cu revenirea tancurilor germane pe „pământul rusesc”. Această referință istorică la invazia Uniunii Sovietice de către Germania nazistă în 1941 a provocat o reacție puternică din partea lui Medvedev. Într-un răspuns la acest articol, el a declarat: „Vom face totul pentru a aduce cele mai noi tancuri rusești pe Platz der Republik.”

Platz der Republik este o piață publică iconică din Berlin, unde se află clădirea Reichstag-ului, sediul parlamentului german. Afirmând că va trimite tancuri rusești în inima Berlinului, Medvedev a redeschis răni istorice și a intensificat și mai mult tensiunile între Rusia și Germania.

Reacții și implicații internaționale

Deși guvernul german a refuzat să comenteze direct amenințările lui Medvedev, aceste declarații sunt percepute ca o provocare majoră într-o perioadă deja marcată de instabilitate și neîncredere. Germania, fiind un membru al NATO, beneficiază de protecția oferită de articolul 5 al Tratatului NATO, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor. Astfel, orice agresiune asupra Germaniei ar putea declanșa un răspuns militar colectiv din partea aliaților săi.

În paralel, relațiile dintre Rusia și alte puteri globale au continuat să se deterioreze. Recent, Vladimir Putin a semnat un acord bilateral cu liderul nord-coreean Kim Jong Un privind asistența militară în cazul unui atac asupra oricăreia dintre cele două țări, ceea ce a stârnit reacții de condamnare din partea Seulului și Washingtonului.

Amenințările lui Medvedev au venit într-un moment în care forțele ucrainene, într-o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia, păreau să câștige teren, lăsându-l pe Putin să caute răspunsuri urgente. Rusia a impus o operațiune de contraterorism în trei dintre regiunile sale de frontieră – Kursk, Bryansk și Belgorod – pentru a contracara avansul ucrainenilor, care ar putea prelua controlul asupra unui oraș situat la peste 10 kilometri în interiorul teritoriului rusesc.

Într-o declarație oferită publicației Politico, Ministerul de Externe al Germaniei a reiterat dreptul Ucrainei la autoapărare, conform dreptului internațional, subliniind legitimitatea acțiunilor sale în fața agresiunii rusești.

Concluzie

Amenințările lui Dmitri Medvedev la adresa Germaniei reprezintă un nou capitol în relațiile deja tensionate dintre Moscova și Occident. Deși probabilitatea unei confruntări directe rămâne scăzută, retorica belicoasă a oficialilor ruși subliniază riscurile unui conflict care ar putea depăși granițele Ucrainei și ar putea implica întreaga Europă. Rămâne de văzut cum vor evolua aceste tensiuni și ce răspunsuri vor oferi liderii europeni în fața acestor provocări.